dijous, 31 d’octubre de 2013

Juniperus phoenicea - Savina comuna

La savina comunasavina negrasavina marítimaarbre de l'encens o sivina(Juniperus phoenicea) és un arbre o arbust del gènere Juniperus.

La savina és originària de la zona mediterrània i també es troba a Madeira, Illes Canaries i l'oest d'Aràbia. A totes les illes Balears hi està molt representada la subespècie (considerada per alguns taxonomistes com a varietat) Lycia.
És una planta molt resistent al fred, la calor, la secada i els sòls pobres o lleugerament salins; per això es troba des del nivell del mar fins els 2.400 metres d'altitud. Creix en forma silvestre o plantada en jardins.
Pot arribar a ser un arbre de fins a 12 metres d'alt, o ser un arbust de dos metres. El tronc de vegades és tortuós i la capçada pot estar deformada per l'acció del vent (sovint es veu així en zones litorals de Menorca).
Les fulles juvenils són aciculars i les adultes imbrincades.
Normalment és un arbre monoic però alguns exemplars són dioics (plantes masculines i femenines separades). Les flors masculines dispersen el pol·len al principi de primavera i les flors femenines es transformen en un gàlbul marró taronja amb de 3 a 8 llavors.
Juniperus phoenicea berries.jpg

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada